De traumachirurg

Wat is een traumachirurg

Een traumachirurg is een chirurg die speciaal is opgeleid en getraind in de behandeling van patiënten met letsel na een val of ongeval (trauma = medisch begrip voor ongeval).

Hij of zij begeleidt de opvang van (ernstige) ongevalspatiënten op de Spoedeisende Hulp en doet zowel de operaties als niet-operatieve behandeling van de letsels die zijn opgelopen.

Letsels die de traumachirurg behandelt:

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan op verschillende manieren gebeuren: van een verkeersongeluk tot een val van hoogte en van een verstuiking tijdens het sporten tot een verwonding tijdens het klussen. De traumachirurg behandelt daardoor een grote diversiteit aan letsels. Het letsel kan verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt. Soms zijn het zeer complexe inwendige letsels aan buik (organen) of borstkas (longen of hart) na bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeval of een steek- of schietincident. Ook minder complexe letsels zoals een botbreuk van sleutelbeen, pols of enkel na een val van de fiets komen veel voor. De traumachirurg beoordeelt het letsel en besluit samen met de patiënt of het wel of niet geopereerd moet worden. Een operatie van een botbreuk betekent vaak dat de breuk weer vast wordt gezet met platen en schroeven of met een pin in het bot. Als het letsel niet geopereerd hoeft te worden, kan bij een botbreuk of verstuiking gekozen worden voor een gips of een brace.

Als u meer wilt weten over de letsels die de traumachirurg behandelt en als u meer informatie over die letsels wilt, kijk dan bij ons letseloverzicht

Waar werkt de traumachirurg?

Omdat de traumachirurg de patiënt begeleidt in het volledige proces van opvang tot herstel, heeft een traumachirurg veel plekken in het ziekenhuis waar hij of zij werkt:

 1. Prehospitaal
  Alhoewel de meeste traumachirurgen in Nederland binnen de muren van het ziekenhuis werken, zijn er ook een aantal die, als onderdeel van het Mobiel Medisch Team (MMT), op de traumahelikopter vliegen. Het MMT bestaat uit een traumachirurg of een anesthesioloog, een verpleegkundige en een helikopter piloot of ambulance chauffeur. Het MMT zorgt voor extra medische mogelijkheden ter plaatse, zoals het geven van narcose om een beknelde patiënt uit een autowrak te halen. Ook is directe chirurgische behandeling van acuut levensbedreigende letsels op straat een mogelijkheid. Nadat het MMT de eerste medische handelingen ter plaatse heeft uitgevoerd, wordt de patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis vervoerd voor verdere beoordeling en behandeling. Dit gebeurt meestal per ambulance, maar soms ook per helikopter.
 2. Spoedeisende Hulp afdeling
  Terwijl een ernstig gewonde patiënt onderweg is naar het ziekenhuis, staat er vaak al een traumateam klaar op de Spoedeisende Hulp afdeling (SEH) om de patiënt op te vangen.  Een traumateam bestaat uit meerdere artsen (onder andere traumachirurg, SEH-arts, neuroloog, anesthesist, radioloog) en meerdere SEH verpleegkundigen. De traumachirurg is eindverantwoordelijke en degene die het team aanstuurt. De opvang door het team gebeurt volgens een gestandaardiseerd protocol, waarbij de patiënt op een gestructureerde wijze wordt nagekeken en levensbedreigende letsels behandeld worden. Op de SEH worden ook minder ernstig gewonde patiënten gezien met bijvoorbeeld een gebroken pols of schouder uit de kom. Hiervoor werkt de traumachirurg vaak nauw samen met SEH-artsen, artsen in opleiding en verpleegkundigen.
 3. Operatiekamer
  De operatiekamer is een belangrijke werkplek voor de traumachirurg, omdat hier de operatieve behandelingen worden uitgevoerd. Vaak zijn dit operaties aan gebroken botten van de armen en/of benen, maar ook van het bekken, de borstkast en soms de wervelkolom. Ook letsels aan pezen en spieren en inwendige letsels van de buik of de borstholte worden door de traumachirurg behandeld. Soms moet zo’n operatie acuut en midden in de nacht gebeuren, maar vaak kan ’een operatie een paar dagen later worden ingepland. Het kan voorkomen dat een patiënt meerdere keren geopereerd moet worden aan meerdere letsels. Uiteraard doet de traumachirurg dit in teamverband samen met een operatieteam bestaande uit onder andere een anesthesist, anesthesie assistent, operatieassistenten, en soms ook samen met andere medisch specialisten (orthopedisch chirurgen, plastisch chirurgen, neurochirurgen, kaakchirurgen, buikchirurgen)
 4. Afdeling
  Indien de patiënt na een ongeval moet worden opgenomen in het ziekenhuis, zal de patiënt, afhankelijk van de ernst van de letsels, op de Intensive Care of op de afdeling traumachirurgie (verpleegafdeling) worden opgenomen. De opnameduur kan één of enkele dagen beslaan, maar soms zelfs enkele weken of maanden. Ook hier is de traumachirurg als hoofdbehandelaar intensief betrokken bij de behandeling en het beloop tijdens de opname.
 5. Polikliniek
  Niet alle patiënten worden opgenomen. Veel letsels na een val of ongeval hebben tijd nodig om te herstellen. Deze patiënten categorie hoeft niet altijd te worden opgenomen in het ziekenhuis. Een groot gedeelte van de patiënten worden na SEH bezoek daarom terug gezien op de polikliniek om het verdere herstel te begeleiden.  Afhankelijk van het soort letsel kan dit traject wel weken tot jaren duren.   

Een indruk krijgen van wat het werk als traumachirurg allemaal inhoudt?