Brandwonden
Brandwonden zijn verwondingen waarvan de ernst zeer uiteen kan lopen: van kleine vervelende pijnlijke plekjes, tot grote levensbedreigende verbrandingen.
Verbrandingen treden meestal op van de huid, maar kunnen ook voor ernstige letsels aan bijvoorbeeld de luchtwegen zorgen.
Verbrandingen ontstaan door invloed van hitte op de huid gedurende een bepaalde tijd en boven een bepaalde kritische temperatuur. Boven deze kritische temperatuur (+/- 40° C) treedt beschadiging van de huid op.
Soorten brandwonden(diepte)
Hoe diep een brandwond is, hangt af van oorzaak (vloeistof, vuur, chemische stof), de temperatuur van de vlam of vloeistof, duur van de inwerkende hitte en de mogelijkheid om snel te koelen.
- 1e graads brandwonden betreffen een oppervlakkige verbranding (bijv. zonnebrand), hier is de huid rood en pijnlijk, maar intact. Deze wonden genezen spontaan.
- 2e graads brandwonden zijn dieper, er ontstaan vaak blaren en de huid gaat kapot. Meestal genezen deze wonden spontaan binnen 2 weken.
Bij diepere 2e graads brandwonden is de genezing soms moeizamer. Na 14 dagen is een deel van deze brandwonden genezen, soms is een operatie noodzakelijk. Deze operaties worden zowel in algemene ziekenhuizen als in brandwondencentra verricht.
- 3e graad brandwonden zijn zo diep dat ook de zenuwen verbrand zijn en daardoor doen de wonden nauwelijks pijn. De huid is leerachtig, wit of zwart verkleurd en zal niet kunnen genezen zonder chirurgische behandeling.
Voor alle soorten brandwonden geldt dat behandeling zo snel mogelijk na de verbranding moet starten. Kleding en sieraden moeten direct verwijderd worden. Met lauw water koelen van de brandwond (10-15 minuten) voorkomt verdieping van de brandwond en onderkoeling van de patient.
Afhankelijk van de grootte en locatie van de brandwonden, wordt meestal direct medische hulp gezocht. De meeste brandwonden kunnen behandeld worden in de eerste lijn (huisarts) of lokale ziekenhuis. Bij ernstige verbrandingen worden patienten behandeld in een brandwondencentrum.
De drie Nederlandse brandwondencentra (Rotterdam, Groningen en Beverwijk) zijn dag en nacht bereikbaar voor overleg, zeker wanneer het gaat om brandwonden groter dan 10% van het lichaamsoppervlak bij volwassenen, kinderen met meer dan 5% verbrand lichaamsoppervlak of bij brandwonden in functionele gebieden.
Voor verdere informatie: