Zondag 31 augustus: Nationale Traumadag Groningen

De Ongevalstichting en het Traumacentrum – UMCG organiseren zondag 31 augustus de derde editie van de Nationale Traumadag. Met de Nationale Traumadag wil de Ongevalstichting jong en oud op een interactieve en leerzame manier inzicht geven in alle aspecten rondom de opvang en behandeling van ongevalpatiënten. Een ongeval is de belangrijkste doodsoorzaak bij mensen tot veertig jaar. In Nederland sterven per jaar ongeveer 5800 mensen als gevolg van ongeval of geweld.

 

Publieksdag (gratis toegankelijk)

Van 11.00 tot 16.00 uur zijn er in het UMCG workshops, demonstraties en georganiseerde rondleidingen – een unieke kans om de opvang en behandeling van ongevalpatiënten van dichtbij mee te maken:

  • Rondkijken op de Spoedeisende Hulp en het operatiecentrum,
  • een helikopter, ambulance of politieauto van binnen bekijken,
  • workshops reanimatie en infuus prikken op een oefenarm,
  • een demonstratie met reddingshonden,
  • knuffels kunnen voor behandeling naar het Teddy Bear Hospital,
  • kinderen kunnen een wond laten schminken of hun arm laten gipsen.,
  • en zie de brandweer in actie bij het openbreken van een autowrak!

Waar:

UMCG ingang 11,  Oostersingel 59

Parkeren

Parkeren kan tegen een fors gereduceerd dagtarief van € 4, alleen in de parkeergarage Damsterdiep en parkeergarage Boterdiep

Wetenschappelijk symposium

Naast de publieksdag is er een wetenschappelijk symposium voor medische professionals. Dit jaar is het thema ‘Van ongeval naar preventie’. Iedere zorgprofessional is van harte uitgenodigd – van gipsverbandmeester tot fysiotherapeut, van revalidatiearts en sportarts tot anesthesioloog, van orthopedisch chirurg tot traumachirurg. Ga voor meer informatie en inschrijving naar www.acutezorgnetwerk.nl

Het Traumacentrum

Het UMCG is een van de elf landelijk erkende traumacentra in Nederland. Samen met de ziekenhuizen, ambulancediensten en andere partners in de regio zorgt het ervoor voor dat mensen met (ernstig) lichamelijk letsel, zoals verkeersslachtoffers, snel de juiste en veilige medische zorg krijgen.

De Ongevalstichting

De Ongevalstichting is een goede doelenstichting, gerund door traumachirurgen, die streeft naar de beste opvang en behandeling van ongevalslachtoffers. De stichting zamelt geld in voor onder andere wetenschappelijk onderzoek en voorlichting.

Bron: website UMCG en Nieuwsblad van het Noorden