Essex Lopresti fractuur

Algemene tekst

Definitie
Fractuur radiuskop of proximale schacht radius met een longitudinale verstoring/luxatie van het DRU gewricht door proximale migratie van de radius waarbij de membrana interossea is verscheurd.  Dit wordt vaak gemist/niet herkend en geeft vnl. polsklachten. (Zie ook figuur 1). Door verkorting van de radius ontstaat een ulna+ met verstoring van het DRU en impingment met de carpus.


NB het kan in combinatie met elke fractuur voorkomen.

Schermafbeelding 2019-11-07 om 12.28.09.png

Traumamechanisme

Hoog energetisch, val op de uitgestrekte hand.

Klinische presentatie

Pijn elleboog, met name bij rotatie onderarm. Functio laesa. Pijn en zwelling onderarm, meer dan bij radiuskop fractuur. Compressie pijn t.h.v. DRU-gewricht. Soms prominente distale ulna.

Aanvullend onderzoek

X onderarm AP en lateraal met elleboog en pols op 1 plaat.
X contra-laterale onderarm.

Geen.

Operatieve behandeling

Indicatie: altijd
Therapie: Herstel van de lengte en vorm van de radius door repositie en fixatie van een radiuskopfractuur of indien dit niet haalbaar is vervanging door een radiuskop prothese. herstel van het Triangular Fibrocartilage Complex (TFCC) is dan meestal niet nodig. Vermijd K-draden in het DRU.
Nabehandeling en controles bij het einde van de ingreep testen op stabiliteit: in principe functioneel nabehandelen. Indien het DRU toch nog onstabiel zou blijken overweeg dan 3-4 weken een goed gevormd onderarmgips in neutrale prosupinatie of desnoods een bovenarmgips.

 • 2 weken:
  • functiecontrole en bij twijfel X onderarm met goede opnames van de pols
 • 4 weken:
  • functiecontrole en bij twijfel X onderarm met goede opnames van de pols. Als gips werd aangelegd dan wordt dit nu verwijderd en indien toch een K-draad geplaatst werd, wordt deze ook verwijderd.
 • 12 weken, alleen nodig indien nog matig resultaat op 4 weken:
  • functie
 • 6 maanden, alleen nodig indien nog matig resultaat op 12 weken:
  • functie

Complicaties: non-union radius kop, rotatiebeperkingen onderarm proximaal en distaal, flexie contractuur, chronische pijn pols, post-traumatische artritis, synovitis.