Vóór 31 december 18:00 uur al een opmerkelijk deel vuurwerkslachtoffers

Traumachirurgen constateren dat een opmerkelijk deel van de vuurwerkslachtoffers al op 31 december vóór 18:00 was gevallen. Bijna 20% van de slachtoffers was voor dat tijdstip al op een Spoedeisende Hulp door een traumachirurg gezien.

Dit jaar was 18:00 uur het tijdstip waarvoor er voor het eerst nog geen vuurwerk mocht worden afgestoken, toch werden voor die tijd al de eerste vuurwerkslachtoffers door de traumachirurgen gezien. Dit is waarschijnlijk verklaarbaar door het feit dat traumachirurgen vooral de zwaardere letsels zien, die vaak door illegaal of aan elkaar geknutseld vuurwerk worden veroorzaakt. De afstekers van dit soort vuurwerk zullen zich waarschijnlijk ook minder houden aan de officiële afsteektijden.

Traumachirurgen hebben dit jaar in totaal enkele tientallen patiënten met vuurwerkverwondingen gerapporteerd. Het ging hier met name om ernstige brandwonden, scheurwonden, amputaties en botbreuken. In 30% van de vuurwerkverwondingen ging het om illegaal vuurwerk, in 33% om legaal en in 37% was het onbekend. Bij het illegale vuurwerk vielen de Cobra’s en de nitraat bommen op. Hierbij ging het meestal ook om veel ernstiger letsel (amputaties van hand of vingers) dan bij legaal vuurwerk. Verder viel op dat 30% van de slachtoffers het vuurwerk niet zelf had afgestoken en dat 40% van de slachtoffers 16 jaar of jonger was.

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) heeft de afgelopen jaarwisseling een eigen registratie voor vuurwerkslachtoffers bijgehouden. Traumachirurgen* behandelen, net als plastisch chirurgen en oogartsen, ook veel patiënten met vuurwerkverwondingen. Daarom vonden zij het noodzakelijk om een eigen registratie op te zetten in samenwerking met VeiligheidNL. De traumachirurgen verwachten echter dat het daadwerkelijk aantal slachtoffers nog veel hoger is dan gerapporteerd. Zij hopen in de komende jaren hun registratie te optimaliseren en de samenwerking met de oogartsen, spoedeisende hulp artsen en plastisch chirurgen op dit gebied te intensiveren.