Traumachirurgen waarschuwen voor elektrofiets

GRONINGEN – Traumachirurgen zien een opmerkelijke stijging van het aantal letsels door fietsongelukken in de Nederlandse ziekenhuizen. De overheid zou een fietshelm voor elektrische fietsers moeten overwegen, vindt Jorrit Harbers, traumachirurg in het UMC Groningen en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en de Ongevallen Stichting.

,,De snelheidsverschillen tussen racefietsers, elektrische fietsers en gewone fietsers nemen toe en leiden vaker tot ongevallen”, zegt Harbers. Vooral ouderen op elektrische fietsen lopen risico.

,,Misschien is het wel niet verantwoord om iemand van 80 jaar zonder helm met 30 kilometer per uur de bocht door te laten gaan?”

De cijfers van de traumachirurgen komen overeen met registraties van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat constateerde vorig jaar dat onder 60- tot 80-jarigen het aantal fietsslachtoffers toenam van 78 in 2011 naar 96 in 2012. In de jaren daarvoor bleek dat het aantal behandelingen na fietsongelukken op de spoedhulp van ziekenhuizen tussen 2005 en 2009 steeg met 17 procent. Het aantal ziekenhuisopnames na een fietsongeluk nam zelfs toe met 46 procent. Ook uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het aantal gewonden en doden als gevolg van fietsongelukken toeneemt.

Harbers en de andere traumachirurgen hebben de indruk dat juist 60-plussers op elektrische fietsen of racefietsen vaker onderuit gaan. ,,Bovendien neemt de ernst van de fietsongelukken toe, waarschijnlijk doordat mensen harder rijden.”

 

bron: Dagblad van het Noorden

foto: rtv stadskanaal