Traumachirurgen constateren veel blijvende schade ten gevolge van vuurwerk

Traumachirurgen hebben deze jaarwisseling veel patiënten gezien met letsels ten gevolge van vuurwerk. Bij ruim 35% van de vuurwerkslachtoffers was er sprake van blijvende schade. Van deze blijvende letsels ging het in bijna 30% van de gevallen om kinderen jonger dan 16 jaar.

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) heeft dit jaar meer dan honderd patiënten met vuurwerkverwondingen gerapporteerd. Het ging hier met name om ernstige brandwonden, scheurwonden, amputaties en botbreuken. In 25% van de gevallen moesten de patiënten diezelfde nacht of de volgende dag nog een operatie ondergaan. Bij de blijvende schade die gerapporteerd werd, ging het met name om amputaties, blijvend functieverlies van handen of ogen of om permanente littekens.

In 64% van de vuurwerkverwondingen ging het om legaal vuurwerk, in slechts 12% om illegaal en in 24% van de gevallen was dit onbekend.

Veruit de meeste slachtoffers kwamen op 1 januari na middernacht. Slechts een klein percentage (14%) kwam op 31 december vóór 18:00, het tijdstip waarop er officieel gestart mocht worden met het afsteken.

Verder viel op dat 70% van de slachtoffers het vuurwerk zelf had afgestoken en dat bijna de helft van de slachtoffers 16 jaar of jonger was.

 

foto: www.ad.nl