Rode Kruis werkt aan persoonlijke EHBO-kaart

Het Nederlandse Rode Kruis wil alle Nederlanders uitrusten met een persoonlijke EHBO-kaart waarop specifieke gezondheidsinformatie voor hulpverleners staat. 

Op die manier moeten mensen in nood zoals ernstieg ongevalslachtoffers beter en sneller kunnen worden geholpen.

Dat zegt Gijs de Vries, de nieuwe directeur van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag. Het project verkeert in de onderzoeksfase, maar de eerste partijen die nodig zijn, reageerden positief op het initiatief, zoals de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie en de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Op de kaart moeten zaken komen te staan als een reanimatieverklaring, of iemand diabetes heeft en of iemand een donorcodicil heeft. Het wordt geen verkapt Elektronisch Patiëntendossier (EPD), maar alleen een informatiekaart, die overigens ook een QR-code kan zijn, een digitale streepjescode met informatie.

De Vries ziet dit initiatief als een logisch vervolg op de populariteit van de EHBO-app die het Rode Kruis eerder introduceerde. Ruim 1,3 miljoen mensen hebben deze app inmiddels gedownload, waarmee ze snel informatie krijgen over wat ze moeten doen bij eerste hulp bij ongelukken.

De Vries: ”De komst van zo’n kaart achten wij zeer kansrijk, zeker wanneer bedrijven als partner van het Rode Kruis daar de naam aan willen verbinden.”

Door: ANP