Ongekend aantal ijsongevallen in Nederlandse ziekenhuizen

Ongekend aantal ijsongevallen in Nederlandse ziekenhuizen, meer operaties voor botbreuken dan corona opnames afgelopen week.

 

Voor het eerst sinds 2012 was heel Nederland weer in de ban van schaatsen op natuurijs. Dit heeft prachtige beelden opgeleverd op de traditionele en sociale media. Van vrijdag tot en met zondag leek heel Nederland op het ijs te staan. Helaas glibberden veel mensen en kwamen daardoor ten val. De ziekenhuizen kregen een stortvloed te verwerken van diverse botbreuken. De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) heeft een inventarisatie gemaakt van de schaatsongevallen van het afgelopen weekend.

 

Veel ziekenhuizen hadden geanticipeerd op de drukte door de Spoedeisende Hulp te bemensen met extra SEH-artsen & verpleegkundigen, traumachirurgen en gipsverbandmeesters. Ook hadden vrijwel alle geïnventariseerde ziekenhuizen de spoedoperatie capaciteit opgeschaald door het openstellen van extra operatiekamers door het draaien van dubbele diensten door traumachirurgen, orthopedisch traumatologen, anesthesiologen, OK- en anesthesiemedewerkers.

 

Een ronde langs 20 representatieve ziekenhuizen leert dat landelijk ruim 40.000 mensen zich afgelopen week hebben gemeld op de Spoedeisende Hulp na een val op het ijs. De meest voorkomende letsels waren gebroken polsen, heupen en schouders. Veel botbreuken konden (tijdelijk) worden behandeld met een gipsverband, maar ook veel moeten worden geopereerd. Dit weekend zijn al meer dan 1.000 mensen met spoed geopereerd. Gemiddeld werden er zaterdag en zondag 20 trauma-operaties per ziekenhuis uitgevoerd, waar dat er normaal 2-4 per weekend per ziekenhuis zijn. In sommige ziekenhuizen zijn zo veel patiënten geopereerd aan een gebroken heup dat de materialen op waren. Schatting is dat er in de komende twee weken per ziekenhuis nog 35-40 geplande botbreukoperaties zullen moeten plaatsvinden. Dit aantal zal mogelijk door de ijzel nog verder oplopen.

 

Traumachirurgen en orthopedisch traumatologen in het hele land zullen deze ongevalspatiënten de komende weken behandelen voor hun botbreuken en begeleiden in hun gipsbehandeling of bij het herstel van hun operatie. De Nederlandse traumachirurgen zullen alles in het werk stellen om blijvende invaliditeit zoveel mogelijk te voorkomen. Iedereen komt aan de beurt: beter goed dan snel. Maar het is wel een behoorlijke (extra) hoeveelheid werk, opnames en operaties voor de Nederlandse Ziekenhuizen.

 

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie dankt alle traumachirurgen, orthopedisch traumatologen en ziekenhuismedewerkers die hun flexibiliteit en inzet hebben getoond om alle mensen met een botbreuk goed te behandelen.

 

Voor meer informatie:

Mike Hogervorst, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie

secretariaat@trauma.nl

www.trauma.nl