Beste chirurgische onderzoek 2014 naar Trauma Research Unit Erasmus MC

 

De FuncSiE-trial, een gerandomiseerde studie naar de behandeling van eenvoudige elleboogluxaties, heeft op 23 mei 2014 tijdens de jaarlijkse Chirurgendagen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) de prijs voor het beste chirurgische onderzoek van Nederland 2014 in de wacht gesleept. De studie, welke is geïnitieerd, opgezet en uitgevoerd vanuit de Trauma Research Unit van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC, bleek in de eindstrijd de sterkste van vier. In de studie participeerden 21 andere Nederlandse ziekenhuizen.

            Het is bewezen dat het ingipsen van een elleboog na een eenvoudige luxatie (uit de kom zonder bijkomende breuken) tot stijfheid van het gewricht kan leiden. Desondanks behandelt het merendeel van de Nederlandse artsen hun patiënten met dit type letsel met gips, vaak zelfs langer dan drie weken.

            Het doel van de FuncSiE-trial was om bij patiënten met een eenvoudige elleboogluxatie direct oefenen te vergelijken met een behandeling waarbij patiënten eerst drie weken bovenarmsgips kregen. De patiënten die een direct functionele behandeling hadden geloot lieten sneller herstel van hun elleboogfunctie zien en waren eerder in staat werk te hervatten dan de met gips behandelde patiënten.

            De gevonden resultaten zullen menig lokaal protocol en beleid veranderen en de basis kunnen vormen van een tot op heden niet bestaande richtlijn voor dit type letsel; geen gips na een eenvoudige elleboogluxatie! De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan een wetenschappelijk tijdschrift. Het protocol is gepubliceerd (http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2474-11-263.pdf).