Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie

subvereniging van de nederlandse vereniging voor heelkunde

Letseloverzicht

12-3-2014 13-31-16.pngOngeval gehad en een letsel opgelopen? Wilt u weten wat u kunt verwachten?

Als u meer informatie wilt over uw letsels en de behandeling ervan, dan kunt u die in deze rubriek vinden. Klik op het lichaamsdeel waar uw letsel zit en vind meer informatie!

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u graag aanvullende informatie over uw specifieke letsel of behandeling, dan is ons advies contact op te nemen met uw eigen behandelaar. Deze kan de keuzes en overwegingen voor uw specifieke letsel met u bespreken.

Kijkje in het leven van een traumachirurg

Column: Moet ik geopereerd worden, dokter?


Vaak is het duidelijk. Een jonge man met een instabiele, open enkelbreuk zal zonder operatie nooit meer normaal kunnen lopen. Het andere uiterste is ook niet zo ingewikkeld. Onschuldige breuken in perfecte stand, soms slechts herkenbaar aan één subtiel lijntje op de röntgenfoto. Die genezen met rust en een beetje gips, daar moet de chirurg vooral met het mes vanaf blijven. Tussen die twee extremen zit een grijs gebied, de twijfelgevallen, waarbij de voors en tegens van een operatie zorgvuldig afgewogen moeten worden. Dat afwegen is één van de leukste, maar misschien ook wel één van de moeilijkste aspecten van ons vak als traumachirurg.

Een ongeluk zit in een klein hoekje..

medium_rai 2.jpgVan de vele slachtoffers van ongelukken in Nederland, belanden er jaarlijks 630.000 op de Spoed Eisende Hulp. Van hen worden er ook nog eens 110.000 per jaar opgenomen in het ziekenhuis. De Traumachirurg is nauw betrokken bij de behandeling van deze patiënten. Veel van deze patiënten moeten door de Traumachirurg geopereerd worden.