nederlandse vereniging voor traumachirurgie

subvereniging van de nederlandse vereniging voor heelkunde

 

T +31 (0)343 - 51 18 51

Jaarlijks 4000 gewonde kinderen door spaakverwondingen

Traumachirurgen constateren dat er ook in 2017 weer zo’n 4000 kinderen op de Spoed Eisende Hulp zijn behandeld aan spaakverwondingen. Dat zijn er gemiddeld ruim 10 per dag. Dit is hetzelfde aantal als in 2016.

Bij spaakverwondingen komen de voetjes tussen de spaken van een fiets, wat kan leiden tot botbreuken, (diepe) wonden en kneuzingen aan de voeten, enkels of onderbenen. Vaak moeten de kinderen enkele weken gips of een speciaal wondverband krijgen en soms moet er zelfs geopereerd worden.

Uit de analyse van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) in samenwerking met VeiligheidNL bleek dat de meerderheid van de gewonde kinderen (2800 van de 4000) tussen de 4 en 8 jaar oud was. 25% van de kinderen tot 16 jaar had hierbij een botbreuk aan de enkel of het onderbeen opgelopen.

Spaakverwondingen zijn eenvoudig te voorkomen door gebruik te maken van speciale kinderzitjes met voetbeschermers. Traumachirurgen hopen dat met een betere bewustwording en aandacht vanuit de ouders, het aantal gewonde kinderen de komende jaren afneemt.

achter-op-de-fiets-300-1-80.jpg

(foto: ANWB.nl)

Op 22 en 23 november komen Nederlandse traumachirurgen weer bijeen op hun jaarlijkse congres in de RAI te Amsterdam om de nieuwste ontwikkelingen en behandelingen van botbreuken bij kinderen en andere letsels bij patiënten na een ongeluk met elkaar te bespreken.