Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie

subvereniging van de nederlandse vereniging voor heelkunde

Drukke diensten met kwetsbare ouderen

Publicatiedatum: 
04-06-2017

Drukke diensten met kwetsbare ouderen

Als traumachirurg heb je gemiddeld 1 tot 2 dagen per week dienst. Dit betekent dat je ongevalspatiënten die ‘s avonds of ‘ s nachts komen opvangt en behandelt.
Soms heb je dienst overdag zoals in een weekend of met de feestdagen.
Het doen van dienst is onderdeel van ons vak en heeft vele bijzondere leuke kanten. Wel lijken de diensten steeds drukker (en dus zwaarder te worden). Met name het aantal kwetsbare oudere patiënten dat zich in zo’n dienst meldt neemt zichtbaar toe.
Zo had ik afgelopen Hemelvaartsdag dienst en daar waar de dag rustig leek te beginnen ontpopte hij zich in een extreme drukke dag met vele oudere patiënten met allerlei botbreuken tgv een ongeval. En dan moet u niet denken aan grote verkeersongvallen, maar met name aan de val in of rond het (verpleeg)huis. Het werd een dag vol met operaties bij kwetsbare ouderen 80+. Het bot wordt op deze hoge leeftijd brozer en dat uit zich al snel in een botbreuk na een simpele val. Er zijn zelf mensen die zeggen dat het bot eerst breekt, van bv de heup, en dat iemand daardoor ten val komt. Daarnaast hebben vele van deze ouderen al een nieuwe knie of nieuwe heup. Het bot breek dan net naast zo’n prothese en dat vergt vaak improvisatie vermogen om het bot weer op de juiste manier aan elkaar vast te maken met de middelen die daarvoor zijn.
En dan is er ook altijd nog de vraag hoe ver moeten we gaan met het opereren bij de zeer oude patiënt, die dement is, bedlegerig en weinig of geen kwaliteit van leven meer heeft. Niet opereren betekent dat iemand snel zal overlijden, maar dan wel met veel pijn tgv de breuk. Wel opereren betekent vaak ook overlijden, weliswaar vaak iets later, maar dan zonder pijn. Iets waar je met Hemelvaartsdag druk mee kan zijn…

D. Vos
Traumachirurg