Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie

subvereniging van de nederlandse vereniging voor heelkunde

De Traumachirurg

 
Trauma:
De traumachirurg is een chirurg die speciaal is opgeleid en getraind is om patiënten te behandelen na een ongeval. (trauma = synoniem voor ongeval). De letsels na een ongeval kunnen relatief eenvoudig zijn zoals wonden, verstuikingen of botbreuken, maar ook meervoudig en zeer complex.
 
Botbreuken
​De traumachirurg is dus de specialist die je behandelt als je van de fiets bent gevallen en je sleutelbeen of pols hebt gebroken, of met sporten je knie hebt verdraaid of je been hebt gebroken na een ongeluk met je scooter. De traumachirurg besluit of je dan wel of niet geopereerd moet worden. Als je niet geopereerd hoeft te worden, krijg je misschien gips. Maar als je wel geopereerd moet worden, kan het zijn dat de traumachirurg je opereert en de breuk weer vastzet met platen en schroeven, of misschien wel met een pen in je bot.
 
Ernstige verwondingen 
Daarnaast is de traumachirurg gespecialiseerd in de opvang en behandeling van zeer ernstige en meervoudige gewonde patienten, bijvoorbeeld na een ernstig verkeersongeval of een steek- en schietpartij. Het kan dan gaan om meedere ernstige botbreuken tegelijk, maar ook om inwendige letsels van de buik- of bortsholte. De traumachirurg stuurt dan het hele team van specialisten aan dat klaar staat als een ernstig gewonde patient wordt binnengebracht op de Spoedeisende Hulp. De traumachirurg moet in deze moeilijke situatie het overzicht behouden en de patiënt en al zijn of haar verwondingen snel en zorgvuldig overzien, en snel en doeltreffend de juiste behandeling kiezen. De traumachirurg coördineert het behandelproces en stuurt collega’s, zoals de anesthesist en de radioloog aan voor een juiste timing van hun aandeel in de behandeling. Vaak moet zo'n ernstig gewonde patient na de opvang op de Spoedeisende hulp met spoed geopereerd worden door de traumachirurg.