Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie

subvereniging van de nederlandse vereniging voor heelkunde

Afdrukken die wond!

Publicatiedatum: 
01-10-2017

Afdrukken die wond!

 

Aan het einde van de zomervakantie liep ik door het centrum van mijn woonplaats om aankopen te doen voor het nieuwe schooljaar. In het drukke winkelcentrum zag ik in mijn ooghoek plotseling druk gebarende mensen die voorovergebogen stonden alsof er iemand gewond op de grond lag. Even keek ik van een afstandje wat er gaande was toen mijn zoontje zei "kom op pap, je moet er snel naartoe. Je bent toch dokter".

Op de grond lag een vrouw met een hoofdwond waar het bloed in straaltjes uit liep. In korte tijd was er al best een plas bloed ontstaan. Er kwam al iemand met wat theedoeken aangesneld. Daarmee heb ik direct haar hoofd gepakt en de wond stevig afgedrukt terwijl ik haar vroeg wat er was gebeurd en of ze bloedverdunners gebruikte. Al snel kwam de ambulance en bleek het bloeden gestopt.

Terwijl ik de bloedende hoofdwond afdrukte moest ik steeds denken aan de campagne 'Stop de bloeding; red een leven'. Hierin wordt in een korte cursus uitgelegd hoe je slachtoffers van aanslagen of ongelukken kunt redden door het bloedverlies te stoppen. Het viel me op dat moment weer op hoe simpel dat kan zijn als je maar weet wat te doen en dat duidelijk maakt aan de omstanders. Er zijn vaak veel mensen bij met een mening, maar er zijn er vaak maar een paar die meteen naar het slachtoffer toe gaan en doen wat moet gebeuren.

Als je geïnteresseerd bent in deze cursus, kijk dan eens op https://www.stopdebloedingredeenleven.nl