nederlandse vereniging voor traumachirurgie

subvereniging van de nederlandse vereniging voor heelkunde

 

T +31 (0)343 - 51 18 51

Minister Opstelten bezoekt oefening Calamiteitenhospitaal

Printvriendelijke versiePDF-versie
Publicatiedatum: 
08-11-2012

Het thema van de oefening was 'Acute zorg, veilige zorg'. Het waarborgen van de veiligheid van patiënten en personeel en de beveiliging van het Calamiteitenhospitaal kreeg dit jaar bijzondere aandacht. Binnen een half uur na de melding van een schietincident met veel slachtoffers, kwamen de eerste gewonden in het Calamiteitenhospitaal binnen. In totaal werden er in drie uur tijd 54 gewonden getrieerd en behandeld. Onder hen waren een gewonde politieman en één van de daders. De laatste had een wapen bij zich, dat dankzij de alerte beveiliging werd ontdekt voordat het in het ziekenhuis was.

Flexibel
Prof.dr. Loek Leenen, medisch hoofd van het Calamiteitenhospitaal, leidde minister Opstelten rond. Hij bezocht de ambulancehal, waar de triage van gewonden plaats vond en waar, in geval van calamiteiten, zestig ambulances per uur terecht kunnen. Daarna zag Opstelten hoe de High Care en Low Care bij de aanvoer van meerdere gewonden tegelijk fungeerden. Leenen: "Deze oefening bewijst dat we er klaar voor zijn en dat we flexibel op de meest uiteenlopende problemen kunnen reageren."

400 Vrijwilligers
Aan de oefening werd meegewerkt door onder andere de KLPD en de Koninklijke Marechaussee. De gewonden en hun familieleden werden op zeer realistische wijze gespeeld door Lotus-vrijwilligers. Daarnaast leverde het Kennis en Trainingscentrum van de geneeskundige dienst van Defensie een aantal simulatiepoppen. De RAVU en het 400 geneeskundig bataljon van Defensie zorgden voor het transport van de gewonden. Vrijwilligers van het Rode Kruis hielpen onder andere bij de opvang van de familieleden. In totaal deden er ruim 400 mensen mee aan de oefening.

Calamiteitenhospitaal
Het Calamiteitenhospitaal is een samenwerking van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht en het Ministerie van Defensie. In het hospitaal kunnen groepen gewonden die de reguliere opvangcapaciteit van ziekenhuizen te boven gaan, snel worden behandeld. Het hospitaal is binnen dertig minuten klaar voor openstelling.