
Opvang traumapatiënt op de Spoedeisende Hulp in het traumacentrum
Het traumasein gaat af. Ongeacht wat ik aan het doen ben betekend het dat ik direct naar de Spoedeisende Hulp toe moet. Samen met de andere leden van het traumateam arriveren we op de traumakamer. Als het team compleet is worden we op de hoogte gebracht van het ongeval door de SEH verpleegkundige en maken we een plan voor de opvang. We zijn er klaar voor, over 3 minuten komt het eerste slachtoffer binnen….”
Voordat een ongevalslachtoffer in het ziekenhuis arriveert, is er in het ziekenhuis al veel geregeld. Als op de plaats van het ongeval duidelijk is dat er een patiënt met spoed naar het ziekenhuis moet, wordt dit meteen doorgegeven aan het spoedeisende hulp. Hier is een speciale kamer ingericht die alleen gebruikt wordt voor ongevalpatiënten: de traumakamer. Deze is voorzien is van alle denkbare hulpmiddelen die we nodig hebben om snel de beste zorg te leveren en staat 24 uur per dag gereed. Een speciaal team wordt direct opgeroepen om klaar te staan als het slachtoffer op de traumakamer binnenkomt.
De traumachirurg geeft leiding aan dit team en stuurt bij waar nodig en zorgt dat er geen kostbare tijd verloren gaat. De traumachirurg gaat bij de opvang direct op zoek naar levensbedreigende aandoeningen (zoals een klaplong, ernstige bloedingen in de buik of grote botbreuken) en behandelt deze direct om de toestand v.d. patiënt acuut te verbeteren.
Het traumateam bestaat verder uit een anesthesist, die zorgt voor een veilige luchtweg en beademing, een neuroloog, die zorgt voor onderzoek van hersen-, ruggenmerg- of zenuwletsel, een radioloog, die zorgt voor Röntgenfoto’s, echografie en CT-scan, en verpleegkundigen die helpen waar nodig. Het team bestaat dan al snel uit 10 personen. Om goed en snel te kunnen samenwerken wordt volgens een vast protocol gewerkt (Advanced Trauma Life Support, ATLS), waarbij iedereen weet wat zijn taak is. Het is aan de traumachirurg om het overzicht te behouden. Zo lijkt het tijdens een opvang wellicht een chaos, maar werkt het team juist als een goed getrainde machine die in de juiste volgorde van prioriteit de letsels van de patiënt vindt en behandelt.
Zodra de toestand van de patiënt het toelaat zal de familie ingelicht worden over de toestand van het slachtoffer. Er zal altijd beoordeeld worden of de familie hierna op de traumakamer met de patiënt verenigd kan worden voor dat hij naar de operatiekamer gereden wordt.