Zes miljoen voor onderzoek transfusiebeleid bij trauma

Traumapatiënten met ernstig bloedverlies hebben vaak slechte vooruitzichten. Dat heeft onder andere te maken met de manier waarop hun lichaam reageert op de zware verwonding en de toediening van bloedtransfusies. De EU heeft 5,8 miljoen euro beschikbaar gesteld om te onderzoeken hoe deze patiënten het best behandeld kunnen worden. Het geld gaat naar het International Trauma Research Network (INTRN), een academische samenwerking tussen Europese en Amerikaanse traumacentra. Hieraan neemt ook het AMC deel, met als principal investigators prof.dr. Carel Goslings (Traumachirurgie) en dr. Nicole Juffermans (Intensive Care).

Ernstige trauma’s als gevolg van een ongeval of geweld gaan vaak gepaard met bloedverlies. Al vlak nadat de verwonding is ontstaan, of tijdens de behandeling, treden stollingsproblemen op die de bloeding verergeren en spoedchirurgie bemoeilijken. Ondanks verbeterde operatietechnieken, intensive-carebehandelingen en nieuwe strategieën voor bloedtransfusies blijven de vooruitzichten voor zwaargewonde patiënten slecht.

De huidige behandeling van ernstig bloedverlies en stollingsproblemen is gebaseerd op het ‘blind’ toedienen van bloedproducten, waarbij de aanpak tussen de verschillende traumacentra grote verschillen kent. Daarom startte in oktober het onderzoeksprogramma TACTIC (Targeted Action for Curing Trauma Induced Coagulopathy). Hierin zullen de partners van het International Trauma Research Network (INTRN) gaan samenwerken met bedrijven op het gebied van stollingsdiagnostiek. Traumacentra in Amsterdam, Keulen, Londen, Oxford, Oslo en Kopenhagen zullen op basis van gegevens over hun patiënten en het effect van hun behandelingen tot richtlijnen komen waarin staat hoe bloedingen die gepaard gaan met stollingsproblemen het best aangepakt kunnen worden. Daarbij zullen strategieën ontwikkeld worden die afgestemd zijn op de individuele patiënt. Dat is nodig omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor de stollingsproblemen die verschillende manieren vergen om ze aan te pakken.

De deelnemers aan TACTIC verwachten dat de sterfte onder traumapatiënten met ernstig bloedverlies met tien procent zal dalen door de nieuwe richtlijnen. In de Europese Unie red je daarmee ongeveer 30.000 levens per jaar.

bron: AMC Magazine November 2013